debataandemarktoverig
Twents en Palttduuuts

‘Neerlaands-Duuts Kuierkafee in t Plat(t)’

Niederländisch-Deutsches BegegnungsCafé / Nederlands-Duits Ontmoetingscafé

Plat(t)schriever Gerrit Klaassen (Almelo 1960) houdt dinsdag 14 mei 2019 een presentatie over enkele facetten en ontwikkelingen in de streektaal.

Hij besteedt aandacht aan werk van enkele Plat(t)Schrievers uit Twente, Graafschap Bentheim, Westfalen en de Achterhoek. Tevens zal hij voordragen uit eigen werk met verhalen die weerszijden de staatsgrenzen gesitueerd zijn.

In het tweede gedeelte van het treffen bestaat er mogelijkheid in gesprek te gaan.

Streektalen laten zich aan landsgrenzen lang niet altijd gelegen liggen. Er zijn nog steeds streektalen die aan weerszijden van de staatsgrenzen, soms tegen de verdrukking in, voortleven.

In de jaren negentig is het Europese Handvest voor regionale talen en talen van minderheden vastgesteld en in werking getreden. Hiermee wil de Raad van Europa deze talen bescherming bieden als bedreigd onderdeel van het Europees cultureel erfgoed. Tevens wil zij sprekers van regionale talen of talen van minderheden de mogelijkheid bieden deze talen zowel  in het openbaren als persoonlijke leven te gebruiken.

Vraag is wat we er van terugzien in aanloop naar de Europese verkiezingen van dit jaar (op 23 mei in Nederland en 26 mei in Duitsland).

Ook ‘deze kant van de wereld’ kent één Euregionale cultuurruimte met varianten aan streektalen die gerekend kunnen tot het Nedersaksisch/Nederduits. Welke toekomst is deze nog toebedeeld?

Waar: Dinsdag 14 mei 2019 van 18.30 tot 20.00 uur

Wat: Nederlands-Duits Ontmoetingscafé

Waar: Stadtbücherei (Bibliotheek) Gronau, Parkstrasse 1

Waarover: Plat(t) weerszijden de grens

Na de presentatie is er ruimte voor vragen, discussie en debat

Moderatie: Secil Arda-Schiffel

Entree € 5,- met Koffie, Thee, Wijn

Studenten/Scholieren gratis